Una vegada definit el teu perfil personal, hauries de pensar en aquells llocs de treball que més es més t'atreuen i que s'adapten millor a tu, i esbrinar, per a cadascun d'ells:
- En què consisteix la feina: activitats, tasques, responsabilitats.
- Quina titulació i experiència professional es precisa per realitzar-lo.
- Quines competències professionals i habilitats transferibles es requereixen.
- Què ofereix: condicions laborals generals, nivell salarial, oportunitats de desenvolupament professional, formació continua, etc.
- Sortides professionals: Quantes vacants d'aquest lloc hi ha al mercat laboral i quin nivell de competència cal esperar (és a dir, quants candidats hi ha per a un mateix lloc de treball).
- On buscar feina d'aquesta professió.
- Com tenir èxit en una entrevista per a aquest lloc de treball.
Com pots obtenir tota aquesta informació?
- Accedint a portals especialitzats en els quals puguis trobar la descripció de professions.
- Estudiant la situació i preguntant. Pots obtenir la informació que necessites de les persones del teu entorn. Encara que potser no coneguin tots els detalls, poden facilitar-te informació perquè contactis amb algú que es dediqui a aquesta professió que t'interessa, així podràs conèixer un cas real i comprovar si el que opines d'aquesta professió s'ajusta a la realitat.
També pots posar-te en contacte amb centres educatius que realitzin formació sobre aquesta professió concreta. Una bona idea és preguntar si ofereixen cursos adequats per a tu tenint en compte els teus coneixements i les teves circumstàncies personals (horaris, distància, desplaçaments, etc.). T'ajudarà si prepares amb antelació algunes preguntes sobre el que més t'interessa d'aquesta professió, i prendre notes del que t'expliquin.
- A través de l'experiència laboral en una empresa. Òbviament, la millor manera de conèixer un treball concret és ocupant aquest lloc. Pots veure si hi ha possibilitats per realitzar pràctiques, o treballar en campanyes d'estiu, de nadal, etc.