El Centre de Formació Ocupacional de l’Ajuntament de Tortosa neix de la necessitat, detectada dins de l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Tortosa, de respondre a la situació d’aquells joves que, desprès d’acabar els seus estudis, tenen certa dificultat per inserir-se laboralment per una manca de qualificació professional , a més a més la necessitat de poder treballar la inserció laboral d'aquells col·lectius que presenten riscos d'exclusió social.
Motivats per aquest plantejament inicial, l’any 1987 es comencen els primers contactes amb l’oficina de l’INEM a Tortosa per tal d’establir de manera conjunta alternatives i solucions possibles: d’aquestes converses surt la iniciativa de realitzar un projecte d’escola taller que més endavant es duu a terme.
El treball dins el món ocupacional, un cop concedida l’escola taller “Sant Joan” (19891992), ens evidencia que la desocupació és una problemàtica social àmplia i complexa que afecta un gran col·lectiu de persones amb diferents perfils i situacions. Ens cal, en aquells moments, estudiar què està passant al mercat laboral local, on hi ha un gran nombre de treballadors que queden exclosos.
A causa de la crisi econòmica, que va provocar la desaparició d’empreses grans a la nostra comarca, el col·lectiu que queda a l’atur té una qualificació professional molt especialitzada. Aquesta és una dificultat greu i afegida a l’escassa oferta laboral, ja que els pocs llocs de treball que s’ofereixen no s’adapten al perfil d’aquests treballadors que veuen d’aquesta manera, minvar la possible reinserció laboral.
Si cal formar els joves sense cap qualificació professional cal també no oblidar la formació d’aquells treballadors que necessiten un reciclatge per tornar-se a incorporar al món del treball. L’any 1992 ens plantegem doncs ampliar la nostra oferta de formació ocupacional a aturats menors i majors de 25 anys i comencem a realitzar cursos de formació ocupacional per a tot tipus de col·lectius. En aquest sentit nosaltres sempre hem intentat a poder ser treballar la inserció laboral i la qualificació professional.
Durant aquells anys, la planificació de cursos de formació ocupacional es feia a partir de la informació facilitada per l’INEM sobre les ofertes de treball no cobertes per falta de gent qualificada i a partir de les demandes d’aturats. En funció d’aquestes ofertes i de les demandes dels aturats, confeccionàvem el pla de formació, del qual sortia la sol·licitud de cursos.
A aquest plantejament li mancava però quelcom; anàvem afavorint la inserció però no era del tot satisfactòria. Per aquest motiu, i aprofitant la posta en marxa del SCC i el traspàs de la formació ocupacional de l’INEM a la Generalitat de Catalunya, realitzem un canvi de plantejament: prioritzar en primer lloc les necessitats reals de les empreses i desprès les necessitats dels treballadors, aturats o no. L’any 1996 vam crear la figura de Tècnic d’inserció laboral del Centre.
Actualment, les nostres accions estan dirigides a seguir treballant la formació ocupacional i permanent a partir de la demanda que ens fan les empreses. Per aquest motiu, treballem molt la prospecció de necessitats formatives i la relació amb les empreses que ens envolten. En conseqüència, hi ha un bon nombre d’empreses que, quan necessiten cobrir un lloc de treball o millorar la formació dels seus treballadors, acudeixen al Centre de Formació. Desprès de fer una breu explicació de l'evolució que ha seguit el centre des de el seu inici fins l'actualitat, creiem necessari ressaltar el fet de que aquest centre al nàixer a partir d'una iniciativa de l'Àrea de Benestar social de l'Ajuntament de Tortosa, fa que sempre tingui present que un dels seus objectius principals és el de treballar la qualificació professional dels col·lectius més desfavorits , això suposa que sempre en tota acció formativa que es realitza hi ha una vessant més de caire social, on el que pretenem es donar eines als col·lectius de risc d'exclusió socials per impedir la seva marginació de la societat. No cal oblidar que som un centre públic i en tot moment ens devem a les necessitats de la societat .
A causa de nous plantejament de les polítiques actives d’ocupació i el nou impuls que se li vol donar al CFO actualment hem passat a dependre directament de l’Ajuntament de Tortosa dins de l’àrea de Promoció Econòmica. A finals del 2013 hem canviat d’ubicació, passant a compartir espais amb el Viver d’empreses de Tortosa Innova, al carrer nova estació, 21.
Missió :La missió del Centre de Formació Ocupacional de l’Ajuntament de Tortosa és millorar el desenvolupament socioeconòmic de la ciutat mitjançant la formació, orientació i acreditació dels alumnes- treballadors d’acord la normativa vigent i, per tal que assoleixin les competències, els coneixements, les habilitats, les actituds i les capacitats que facilitaran el seu desenvolupament integral com a individus a la societat, amb la finalitat que els alumnes milloren la seva ocupabilitat, dins d’uns valors de llibertat, tolerància, solidaritat i respecte al medi ambient.
Visió :
El Centre de Formació vol ser centre de referència de formació ocupacional, vetlla permanentment per la millora de la qualitat dels seus serveis, adaptats a l’entorn, a les persones i als seus interessos en matèria de formació professional i desenvolupament local
Una política d'ocupació amb visió de futur ha d'ocupar-se prioritàriament de la formació i qualificació de la població parada o en actiu, mitjançant una sèrie de mesures que fomentin la contractació de les persones aturades i millorin la situació laboral de la ciutadania.
Des del Centre de Formació Ocupacional planifiquem, dissenyem i duem a terme accions formatives i d'orientació i recerca de treball per a persones treballadores, tant en demanda d'ocupació com en actiu.
Contacte:
cfo.tortosa@tortosa.catTelèfon: 977 585 836